niedziela, 28 września 2014

Burger wieprzowy z serem pleśniowym + test patelni Ballarini

Idealny burger wieprzowy z serem pleśniowym, pomidorem malinowym, czerwoną cebulą i sałatą. Do tego bułki domowej roboty i pyszny obiad gotowy. Po raz kolejny miałam przyjemność testować produkt firmy Ballarini. Tym razem padło na patelnię indukcyjną z linii Positano. Serdecznie zapraszam na burgera i recenzję.




Składniki:
(6 burgerów)

Kotlet do burgera:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz

Dodatkowo:

- 6 bułek do burgerów, kupnych lub domowych
- 6 liści sałaty
- 6 plasterków sera pleśniowego
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 czerwona cebula
- majonez

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W misce umieszczamy mięso wieprzowe, dodajemy cebulę i wbijamy jajko. Mieszamy. Następnie doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręką mięso. Nabieramy porcję mięsa, formujemy kulki i układamy na papierze. Ułożone kulki mięsa naciskamy i formujemy kotlety. Kotlety powinny być płaskie i odrobinę większe od bułek. W trakcie smażenia zmniejszą swoją objętość. Ser pleśniowy układamy na gorące kotlety, aby lekko się rozpuścił. Można również usmażone kotlety razem z serem pleśniowym włożyć na chwilę do piekarnika. Na połówkę bułki kładziemy liść sałaty, następnie kotleta z serem pleśniowym, plaster pomidora, majonez oraz krążek cebuli. Burgera przykrywamy górną połówką bułki.






Po ostatnim teście patelni Ballarini byłam przekonana, że kolejna patelnia sprawdzi sie równie świetnie. Tym razem do testów posłużyła mi głęboka patelnia indukcyjna Ballarini Positano. Patelnię testowałam już wielokrotnie, smażyłam na niej różne produkty. Za każdym razem patelnia spisała się bardzo dobrze. Największym jej plusem jest to, że kompletnie nic do niej nie przywiera, w związku z czym nie ma najmniejszego problemu z jej czyszczeniem. Naczynia kuchenne serii Positano to połączenie niezwykłej trwałości i niebanalnego wyglądu. Charakteryzują się trójwarstwową powłoką Keravis, odporną na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne oraz  grubym dnem wykonanym ze stali nierdzewnej i aluminium. Wzmocnione dno sprawia, że patelnie Positano idealnie nadają się do stosowania na kuchence indukcyjnej. Możemy ich używać również we wszystkich innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Jedną z zalet patelni głębokiej Positano jest jej funkcjonalność. Charakteryzuje się ona wysokimi ściankami bocznymi, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw.Jednocześnie powłoka non-stick umożliwia użytkowanie patelni głębokiej jako zwykłej, przystosowanej do smażenia.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie jadłam takich domowych burgerów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcia :) Ciekawe połączenie, nie próbowałam jeszcze burgera z serem plesniowym, a patelnia super, zazdroszcze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Burgery wyglądają pięknie, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego burgera to bym zjadła bez marudzenia: )

    OdpowiedzUsuń
  6. patelnia jak ta lala :D
    mam smaka na burgera teraz...!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe burgery, są o niebo lepsze i zdrowsze od tych kupnych :) Ten musiał być pyszny, chyba mnie namówiłaś i na weekend zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No No No to dopiero american burger! Na takiego sama bym się skusiła ;) Jesteś fanką kuchni amerykańskiej? Czy to może taki okazyjny wpis? Tak czy inaczej musisz spróbować panecakes! Ja się w nich zakochałam po pobycie w USA :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania